4.13.2014

[飲飲食食] 6小時澳門之旅 (飲食推介)



[飲飲食食]
6小時澳門之旅

.
.


正當我外拍完 OUTFIT相後,屋企人就急CALL,要到澳門走一轉,就係為左要食翅。6小時澳門之旅就係星期日的 5:00PM展開。

去澳門其實又真係幾方便,1個小時船,就已經可以到達,仲可以拋開香港嘅工作~
.


.
6點鐘到達後,上左的士,直接就去左『新馬路』旁邊嘅『添發碗仔翅美食』,位置一D都唔難搵,不過就成日要排隊,我地好好彩等左一陣就有位。唔知大家有冇去跑馬地食開翅呢? 而家已經好少去,因為愈來愈貴,而入面D材料又愈來愈少。
.
.

『添發碗仔翅美食』材料比較足,我地叫左 $330 4人份量嘅『海參花膠砂鍋魚翅』,剛剛好夠我地4個人一人有一碗半。呢度嘅花膠,係有口感有厚度嘅花膠,用嘅翅亦對得起$330 嘅價格。
.
.
然後我地再叫左2隻『干鮑』,4個人SHARE,『干鮑』係預先餵好,我地叫就再用翅底翻熱,正到不得了,可惜冇飯,唔係個鮑汁『送』飯就一流。干鮑同鮮鮑,我當然係喜歡干鮑嘅味覺啦~
..

* 添發碗仔翅美食   
地址︰
新馬路福隆新街18號地下
星期一至日:13:00-23:00

..

.
食完個翅,飽飽地,就去左新蒲京『參觀下』,一小時後,我地就坐的士,直達媽閣廟『媽閣長城燒烤』,呢個地方又係好出名,又係好多人特登走黎食個燒風鱔架。
.
呢度個店主應該好喜歡『可樂』,收藏左好多有關『可樂』的紀念品,雖然我覺得比不上舊時的『時運燒烤』,但已經不錯了,喜歡葡式燒烤嘅朋友,不妨過來試一下。
.
.
『媽閣長城燒烤』可以訂位,大家人數多的話,建議先打個電話去BOOK位。
.
長城燒烤有幾款出名必食︰燒風鱔,牛仔骨,豬手等,仲有葡國雞。
由於我地人數少,而且又唔太餓,叫左5款菜,已經好飽了~
燒風鱔味道一流,如果可以再厚身一點,就會更好,牛仔骨就當然好味,香港已經好難有咁靚嘅牛。
.
.
.

烤雞,今次就乾身左少少,但仍然係好味道~
生茶包都食一食再食推介,而豬手都夠乾身,豬皮脆卜卜,D肉又仍然有肉汁,亦唔太喊,仲有好多肉添~
.

成餐連飲品都係 $520,我覺得唔算貴,香港亦難搵到呢個價格,而有咁大份量,咁嘅價錢同咁新鮮食材嘅食店。
.
香港大中華,食隻豬手都過百蚊, 仲冇咁大隻,又濕淋淋唔脆皮~
.
食完呢一餐,之後去左MGM 『參觀下』,然後就搭11:00船返左香港喇~
.

* 媽閣長城燒烤
地址︰下環媽閣萬里長城17-19號地下
電話︰2855 8355
星期一至日: 12:00-15:00, 18:00-23:30
.
..


[‧其他文章‧]




.

[? Youtube ?]


 
 


*******************    Twinkle C  *********************



.Blogspot   |   Wordpress  |   The Ztyle   |  BECE   | 
 She.com  |  FnB  |  Elle   |  Weibo    |  Pixnet   |  Beauty Life
  
New*  SNAP MAGAZINE..

公關聯絡︰
  leesiuj@gmail.com
讀者提問︰bloggertwinklec@gmail.com
*
Facebook |
Youtube |
Instagram |
|  About Me  |
*


Thank you for visiting.
以上產品及資料, 部份由商家提供, 使用心得為個人意見的分享, 最終效果因人而異。




 

THE 10 HOT BLOG POST: